Monday 23 December 2013

QUÈ PENSA UN MITJÓ REAPAREGUT? (CONVERSES AMB MITJONS)

La mirada adreçada a un mitjó acabat de trobar i que agafem per una punta (inici o final, és indiferent) acostuma a ser sostinguda i va ben maridada amb una pregunta retòrica: On havies estat? Cap mitjó ha respost cap pregunta (i molt menys aquesta) fins la data actual. I ara tampoc ho farà, és clar. És el nostre estat d’ànim i l’actitud que ens predomina en el moment concret allò que determina la resposta hipotètica del mitjó. En dies positius, el mitjó (Subjecte Tèxtil) adquireix una personalitat juganera o potser fins i tot hi veiem cert desempar i ens desperta llàstima. En dies de mala lluna, en canvi, el Subjecte Tèxtil esdevé una criatura malèfica que es proposava fer-nos la guitza i que ha provocat la pèrdua o desaparició del seu company.

La realitat es modifica quan li concedim certa personalitat o entitat pseudo-humana a determinats objectes, quotidians o no. És un pas per valorar-los, tot i que hauria de servir per ser conscient del cost de la seva adquisició i el valor de la seva utilitat. Hi ha, no obstant això, el nefast perill de venerar-los o de crear-nos ídols (fet ben perillós si pel mig hi ha el valor de marca).



Més enllà de l’esmentat valor que podem atorgar a costos i utilitats hi ha l’exercici de prendre consciència del moment, del present, de la nostra posició i del rol de tot allò que ens envolta (o de què ens envoltem). Parlo del concepte de “mindfulness”? Doncs sí. Però també hauria de fer el salt mental per referir-me a la vacuïtat. És possible també observar fixament el mitjó retrobat, fer-li les preguntes pertinents, i acabar en un estat meditatiu que ens porti a copsar la vacuïtat

No comments: