Saturday 9 November 2013

L’AMPLITUD D’ONA, LES CRISIS I TROBAR RODES ADIENTS

Fa no gaire vaig encetar un llibre preciós, Absolutely Small, de Michael D. Fayer, sobre física quàntica explicada per a no avesats en la matèria i defugint l’ús de formulacions matemàtiques complexes....Clar, això no vol dir ni que el llenguatge sigui planer ni que sigui senzill. SI quelcom és complex en la seva essència, aquesta qualitat romandrà encara que fem servir unes altres paraules.


Les explicacions sobre les ones (en totes les seves variants) m’ha fet pensar en l’aplicació del concepte d’amplitud d’ona als cicles econòmics. Quant de temps entre punts àlgids de l’economia d’un estat i els punts més crítics de depressió-crisi? Es tractaria d’una amplitud d’ona expressada en anys. No m’aventuro, però a pensar en la freqüència i a extreure’n conclusions relacionades amb el sistema econòmic capitalista i les seves dinàmiques. És potser un tema en què pensar més aviat quan hi hagi bonança econòmica. Potser.



Havent llegint un article a La Vanguàrdia sobre patinadors nocturns per la jungla urbana vaig recordar la sensació d’esdevenir lleugera anant sobre rodes en moments d’inèrcia i els instants en que l’equilibri queda suspès en un canvi de postures i de forces. Impuls-moviment, impuls-moviment. Res no sembla constant i en la lleugeresa del cos sembla esvair-se la pròpia dimensió física mentre les ones dels cicles de l’economia segueixen el seu curs. Sobre rodes, un cop agafat l’impuls pot ser més fàcil anar de la part baixa de l’ona fins un altre punt àlgid. Cal trobar les rodes adients, les que millor ens funcionin o que millor s’ajustin a les nostres característiques físiques i no físiques. S’hi troba també l’equilibri per no caure, i endavant.

No comments: